Offroad Budel viert eerste lustrum

Offroad Budel viert eerste lustrum

Een bonte verzameling van vele honderden 4×4-liefhebbers en -rijders uit onder meer Nederland, België en Duitsland strijkt op 6, 7 en 8 oktober neer in Budel en omgeving. Stichting Offroad Budel houdt dat weekend alweer de vijfde editie van het gelijknamige 4×4 evenement.

Op het hoofdterrein aan de Ruilverkavelingsweg in Budel en op verschillende plekken in de regio kunnen bezitters van SUVs en andere vierwielaangedreven voertuigen zich een weekend lang uitleven in modder en mul zand. Onderweg draait het niet om de snelheid, maar vooral om de behendigheid van de chauffeurs. Zij moeten onder meer op betonnen obstakels en steile hellingen de juiste balans weten te vinden.

Offroad Budel zag in 2013 het levenslicht. Motoball Vereniging Budel nam destijds het initiatief voor het evenement. Dit om het financiële gat op te vangen dat was ontstaan na het wegvallen van het Keverweekend in Budel. Karin Rutten, voorzitter van Stichting Offroad Budel: “De rode draad is nog altijd het motoball. Vanwege het succes van Offroad Budel heeft de vereniging onder andere vorig jaar het EK motoball kunnen houden.”

Het evenement heeft Budel de afgelopen jaren op de kaart gezet bij terreinrijders uit binnen- en buitenland. “Binnen de 4×4 wereld weet tegenwoordig iedereen Budel te vinden”, zegt Rutten. Medeorganisator René van Oirschot: “De deelnemers komen van steeds verder. Dit jaar rijden er ook mensen uit Polen mee. Het mooie van Offroad Budel is dat alles hier bij elkaar komt.” Cindy Houben vult aan: “Het zijn allemaal verschillende merken, maar het voelt wel als één geheel.”

Offroad Budel is niet alleen een speeltuin voor volwassen mannen. Ook steeds meer dames nemen plaats achter het stuur van een terreinwagen. “Het is een evenement voor het hele gezin”, zegt Houben. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen op het hoofdterrein zelf ervaren hoe het is om terrein te rijden. Verder kunnen kinderen onder meer paintballen, knutselen, klauteren en klimmen, of op een quad rijden. Rutten: “Vorig jaar waren er zelfs mensen die hier een kinderfeestje organiseerden.”

Op het zeven hectare grote hoofdterrein worden verschillende demonstraties gehouden. Nieuw dit jaar zijn een caravanbehendigheidsparcours en een demonstratie autoblubbering. Ook wordt er opnieuw ruimte vrijgemaakt voor radiografisch bestuurbare 4×4 auto’s. Verder is er een grote markt, met alles op het gebied van 4×4- en outdoorartikelen.

De verwarmde feesttent op het horecaplein biedt op zaterdag en zondag onderdak aan optredens van DJ Frank Groenen en de coverbands Anderkovver (vrijdag) en Waterproof Shampoo (zaterdag).

Het jubileum wordt op zondag gevierd met een kinderdisco met Pimmie Darkness. Aansluitend is er een feestavond met de DJs Jordy en Domenic Graat. De feestavond is in het bijzonder bedoeld voor de bijna driehonderd vrijwilligers, die zich ieder jaar inzetten om van Offroad Budel een succes te maken.

De terreinrijders die zich vooraf hebben ingeschreven, kunnen zich op zaterdag en zondag uitleven met verschillende routes door de regio. Op terreinen in onder meer Weert, Heeze-Leende en Someren zijn parcours met uitdagende hindernissen ingericht. “Met het opbouwen zijn we al in de bouwvak begonnen. De moeilijkheidsgraad varieert van mild tot wild”, vertelt Piet Rutten. In totaal kunnen er twaalf verschillende routes worden verreden. Inschrijven is niet meer mogelijk. De routeboeken zijn inmiddels uitverkocht.

Offroad Budel opent op vrijdag 6 oktober om 12.00 uur de poorten. De eerste campinggasten kunnen zich vanaf dat tijdstip installeren op het hoofdterrein aan de Ruilverkavelingsweg in Budel. Op zaterdag- en zondagmiddag bedraagt de 5,- euro. Dit is inclusief een consumptiebon. De entree is gratis voor kinderen tot 12 jaar. Voor de jeugd zijn er voor 5,- euro activiteitenkaarten te koop. Kinderen die een kaart kopen krijgen een jubileumshirt als aandenken aan Offroad Budel.

Origineel artikel door Roy de Leijer. Foto door eye-catch.net.