Regen kan deelnemers en publiek Offroad Budel niet deren

Regen kan deelnemers en publiek Offroad Budel niet deren

De vijfde editie van Offroad Budel zorgt deze week naar alle waarschijnlijkheid voor een topdrukte bij autowasserettes in de regio. Het regenachtige weer heeft ertoe geleid dat veel terreinwagens na een weekendje ploeteren in de modder bijna onherkenbaar waren.

Offroad Budel was de afgelopen dagen een walhalla voor terreinrijders. Wie goed oplette herkende op het hoofdterrein aan de Ruilverkavelingsweg in Budel niet alleen Nederlandse en Belgische kentekenplaten, maar ook deelnemers uit Luxemburg en Duitsland. Honderden vierwielaangedreven voertuigen in alle soorten en maten, uiteenlopend van Land Rovers en Lada’s tot golfkarretjes en oude legertrucks hadden de weg naar het evenement gevonden. Op verschillende locaties in regio, die door routes aan elkaar waren geknoopt, trotseerden de terreinrijders steile hellingen, enorme wipwaps en betonnen obstakels.

Durfallen

Op het hoofterrein waagden alleen de echte durfallen zich aan een ‘duik’ in de grote modderbak. Dit leidde regelmatig tot grote hillariteit bij de toekijkers. Ook konden terreinrijders over een ruig parcours hun rijvaardigheden demonstreren. Desgewenst met een caravan aan de trekhaak.

Offroad Budel is niet alleen een speeltuin voor volwassen mannen. “Het is ook een uitstapje voor het hele gezin. Onderweg hebben we bijvoorbeeld heerlijk gepicknickt”, zegt Lianne Verhoeven (30) uit Hamont. Samen met haar man Ivo kreeg ze drie jaar geleden de smaak van het terreinrijden te pakken. “Je ziet steeds meer vrouwen die een 4×4 rijden, maar op de terreinen met obstakels is het nog echt een mannending. Je moet niet te veel schrik hebben. Verder is het vooral veel uitproberen”, weet Verhoeven, die afwisselend met haar man achter het stuur van hun Jeep Wrangler plaatsnam. Terreinrijden is verder een heel sociaal gebeuren, stelt Verhoeven: “Onderweg hebben we even in een greppeltje vastgezeten, maar hulp volgde al snel.”

Ieder jaar drukker

Het regenachtige weer weerhield ook het publiek er niet van te komen kijken naar de verrichtingen van de terreinrijders. Ondanks de slechte weersomstandigheden waren er alleen al op zaterdag duizend bezoekers op de been. “Het lijkt of het ieder jaar drukker wordt”, zegt Karin Rutten, voorzitter van Stichting Offroad Budel. De vele regenval heeft er wel voor gezorgd dat organisatie onderweg enkele ‘bypasses’ in de routes heeft moeten aanbrengen. “Ook zijn er veegwagens op pad om de modder weg te vegen”, vertelt Rutten.

Origineel artikel door Roy de Leijer, Eindhovens Dagblad.