Speeltuin voor 4×4-liefhebbers beleeft zesde editie

Speeltuin voor 4×4-liefhebbers beleeft zesde editie

Honderden 4×4-liefhebbers uit binnen- en buitenland zetten begin oktober koers naar Budel. Daar wordt op 5, 6 en 7 oktober de zesde editie van Offroad Budel gehouden. Bezitters van SUVs en andere vierwielaangedreven voertuigen wanen zich dan drie dagen lang in een speeltuin voor volwassenen. Op het hoofdterrein aan de Ruilverkavelingsweg in Budel en op verschillende plekken in de regio kunnen ze zich onder meer uitleven in modder en mul zand.

Afhankelijk van de gekozen route – blauw, rood of zwart – krijgen de deelnemers onderweg door Cranendonck en omgeving flink wat obstakels en hindernissen voorgeschoteld. Zowel de wat meer toeristische rijders als de echte 4×4-cracks komen daarbij aan hun trekken. Op verschillende locaties in Weert, Cranendonck en Helmond zijn uitdagende parcoursen aangelegd. “Met het opbouwen zijn we na de bouwvakantie begonnen”, vertelt medeorganisator Arno Beimans. Jos Emmers uit Hamont vult aan: “Ieder weekend hebben we een terrein onder handen genomen. We bouwen en testen de hindernissen zelf. Soms is het dan even speelkwartier. Tijdens het evenement zelf hebben we daar geen tijd voor.”

Afgelopen weekend waren de ‘Jeepers’ met kranen en verreikers uitgerukt naar bedrijventerrein De Kempen in Weert. Daar werd met behulp van betonnen elementen een van de meest uitdagende parcoursen uitgezet. “De meeste 4×4-rijders zijn gewend om over zand te rijden, betonnen obstakels komen ze amper tegen. Wil je echt over stenen rijden dan moet je naar het buitenland”, zegt Beimans. Afhankelijk van hoe lang de rijders op te terreinen blijven hangen, zijn ze ongeveer een uurtje of zes onderweg.

Offroad Budel heeft Cranendonck op de kaart gezet bij terreinrijders uit binnen- en buitenland. “De routeboeken waren dit keer al begin september uitverkocht”, zegt Karin Beimans-Rutten, voorzitter van Stichting Offroad Budel. De organisatie kan maximaal zeshonderd voertuigen per dag verwerken. Rutten: “Daarmee voorkomen we dat de terreinen overvol raken. Als we zouden willen dan kunnen we dubbel zo groot worden, maar dan neemt de belasting voor de omgeving toe. Ook hebber we dan veel meer vrijwilligers nodig.”

Ruim veertig procent van de deelnemers is fkomstig uit België. Verder komen er terreinrijders uit Duitsland, Frankrijk en Polen naar Budel. Rutten: “Een evenement van deze soort zie je bijna nergens. Zeker niet in de Benelux. Er zijn wel meer evenementen, maar die worden meestal op één plek gehouden. Hier rijden bovendien alle merken door elkaar. Van een BMW met vierwielaandrijving voor woon-werkverkeer tot compleet ‘verbouwde’ Jeeps.

Ook 4×4-liefhebbers zonder terreinwagen kunnen hun hart ophalen bij Offroad Budel. Zij kunnen terecht op het basisterrein aan de Ruilverkavelingsweg. “De terreinen in de regio zijn alleen toegankelijk voor de rijders”, zegt Rutten. Op het basisterrein worden verschillende demonstraties gehouden. De blubberbak mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Verder is er een grote markt, met alles op het gebied van 4×4. De verwarmde feesttent op het horecaplein biedt onderdak aan optredens van DJ Frank Groenen en de coverbands Anderkovver (vrijdag) en Waterproof Shampoo (zaterdag).

Ook kinderen kunnen zich op het hoofdterrein vermaken. Ze kunnen een rondje meerijden, lasergamen in een opblaasdoolhof en knutselen.

Offroad Budel opent op vrijdagmiddag 5 oktober om 12.00 uur de poorten. Vanaf 14.00 uur mag er worden gereden op het hoofdterrein aan de Ruilverkavelingsweg in Budel. De entree (tot 19.00 uur) bedraagt 5,- euro. Dit is inclusief een consumptiebon. De entree is gratis voor kinderen tot 12 jaar. Voor de jeugd zijn er voor 5,- euro activiteitenkaarten te koop.

Origineel artikel door Roy de Leijer. Foto door eye-catch.net.